VOLWASSENEN
Er zijn momenten in het leven die stressvol zijn en allerlei (emotionele) reacties oproepen. Vaak is hulp in de directe omgeving voldoende bij dergelijke momenten, maar soms is het helpend om hierbij professionele hulp aan te gaan. Klachten die binnen onze praktijk behandeld kunnen worden zijn divers. Vaak zijn een paar gesprekken al voldoende om u verder op weg te helpen. Een langer durende behandeling is ook mogelijk.
Voorbeelden van aanmeldingsklachten zijn:
- angstklachten, paniekklachten of fobieën
- somberheid / depressieve klachten
- stemmingswisselingen
- relatieproblemen
- werkgerelateerde problemen (bijvoorbeeld burn-out en stress)
- onzekerheid, moeite met opkomen voor jezelf
- dwangklachten
- identiteitsproblemen
- levensfaseproblemen
- verwerkings- of rouwproblemen (na verlies of een ingrijpende gebeurtenis)
- controleverlies bij middelengebruik (bijvoorbeeld alcohol of softdrugsgebruik)
WERKWIJZE
Wij stemmen de behandeling af op uw klachten en hulpvraag en richten ons op het ontdekken en leren ontwikkelen van uw eigen sterke kanten en mogelijkheden. Wij gaan op een praktische, actieve manier te werk waarbij de focus ligt op het hier en nu. Uw gedachten, gevoelens en gedrag zal als uitgangspunt genomen worden. Het doel is handvatten te ontwikkelen om zelf doeltreffend klachten of moeilijke situaties in het dagelijks leven aan te kunnen pakken. Wij hechten hierbij aan een open en gelijkwaardige samenwerkingsrelatie.
Wij werken voornamelijk cognitief-gedragstherapeutisch*.
Cognitieve gedragstherapie is met name gericht op het heden. De therapie stoelt op een open en gelijkwaardige samenwerkingsrelatie tussen therapeut en cliënt. De therapeut werkt veel met oefeningen en huiswerk. De behandelingen zijn klacht- of probleemgericht en kortdurend van opzet.
Veel vergelijkende onderzoeken hebben uitgewezen dat cognitieve gedragstherapie goed werkt bij allerlei soorten emotionele problematiek, zoals dwangstoornissen, fobieën en paniekstoornissen, alcoholverslaving, depressie, eetproblemen en psychosomatische problemen. In de landelijke GGZ richtlijnen wordt Cognitieve gedragstherapie vaak genoemd als eerste keuze behandeling (zie www.ggzrichtlijnen.nl).
Daarbij maken we onder andere gebruik van elementen uit de schemagerichte*
en oplossingsgerichte*
De cliënt bepaalt zelf het doel van de therapie. Om dit doel te bereiken richt oplossingsgerichte therapie zich alleen op het verleden wanneer het om successen gaat. De focus van oplossingsgerichte therapie ligt op het heden en de toekomst.
therapie. Ook kan er, indien nodig, gebruik gemaakt worden van EMDR*
of Mindfulness*.
Deze behandelmethodieken zijn nauw verbonden met wetenschappelijke principes en onderzoek. Tevens bestaat er de mogelijkheid om een deel van de behandeling online te volgen. Een eHealth*
behandeling gaat bij ons altijd in combinatie met gesprekken.
(* Klik op de betreffende link voor meer informatie over de behandelvormen. )
Wij werken voornamelijk cognitief-gedragstherapeutisch*.
COGNITIEVE GEDRAGSTHERAPIE
Bij gedragstherapie ligt de nadruk op het wijzigen van gedragspatronen die emotionele problemen in stand houden. Bij cognitieve therapie ligt de nadruk op het wijzigen van de manier van denken die patiënten hanteren. Cognitieve gedragstherapie is een geïntegreerde behandeling die de afgelopen tien tot vijftien jaar is voortgekomen uit gedragstherapie en cognitieve therapie. Binnen deze behandelvorm staat de relatie tussen ‘denken’, ‘voelen’ en ‘doen’ centraal. Soms ligt de nadruk meer op de manier van denken en interpreteren van de cliënt, soms meer op de manier van doen en laten. In andere gevallen werkt men gelijktijdig aan beide aspecten.Cognitieve gedragstherapie is met name gericht op het heden. De therapie stoelt op een open en gelijkwaardige samenwerkingsrelatie tussen therapeut en cliënt. De therapeut werkt veel met oefeningen en huiswerk. De behandelingen zijn klacht- of probleemgericht en kortdurend van opzet.
Veel vergelijkende onderzoeken hebben uitgewezen dat cognitieve gedragstherapie goed werkt bij allerlei soorten emotionele problematiek, zoals dwangstoornissen, fobieën en paniekstoornissen, alcoholverslaving, depressie, eetproblemen en psychosomatische problemen. In de landelijke GGZ richtlijnen wordt Cognitieve gedragstherapie vaak genoemd als eerste keuze behandeling (zie www.ggzrichtlijnen.nl).
SCHEMAGERICHTE THERAPIE
Schematherapie is een gespecialiseerde vorm van cognitieve therapie. Het uitgangspunt bij Schematherapie is dat bepaalde ervaringen uit de kindertijd kunnen leiden tot het ontstaan van niet-helpende opvattingen en gevoelens (schema’s of ‘valkuilen’ genoemd) die een rol kunnen spelen bij het in stand houden van problemen in het dagelijks leven. Schema’s zijn als het ware de bril waarmee je naar jezelf, anderen en de wereld bent gaan kijken. Het opsporen en beïnvloeden van schema’s is het belangrijkste doel van de behandeling. Schematherapie is vaak een langer durende vorm van behandeling. Bij de kortdurende trajecten die wij aanbieden passen we schemagerichte deeltechnieken toe, passend binnen de basis GGZ. Schemagerichte deeltechnieken kunnen in principe binnen elke behandeling worden toegepast.OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE
In plaats van zich te verdiepen in het probleem, verdiept oplossingsgerichte therapie zich in mogelijke oplossingen. De cliënt wordt vanaf het begin aangemoedigd zich te concentreren op de nu nog denkbeeldige situatie waarin het probleem is opgelost. Daarbij gaat men ervan uit dat iemand de oplossing onbewust al in zich heeft, namelijk in de vorm van uitzonderingen op het probleem. Geen enkel probleem is namelijk constant aanwezig. In oplossingsgerichte therapie concentreert de cliënt zich op de situaties waarin het probleem zich niet voordoet, of minder op de voorgrond treedt.De cliënt bepaalt zelf het doel van de therapie. Om dit doel te bereiken richt oplossingsgerichte therapie zich alleen op het verleden wanneer het om successen gaat. De focus van oplossingsgerichte therapie ligt op het heden en de toekomst.
EMDR
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, en is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. Nadat EMDR in 1989 door Francine Shapiro werd ontdekt, werd het voornamelijk gebruikt om grote, eenmalige traumatische gebeurtenissen te verwerken. Tegenwoordig is er steeds meer bewijs dat het ook bij andere klachten effectief kan zijn, zoals bijvoorbeeld bij meervoudige trauma’s en angstklachten. Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als deel van een totaalbehandeling worden toegepast. Bron: VEN. Voor meer informatie zie www.emdr.nlMINDFULNESS
De oorsprong van Mindfulness ligt in het Boeddhisme. Mindfulness wordt op vele manieren beschreven, maar in al die beschrijvingen worden aandacht en een houding van niet beoordelende acceptatie genoemd. Eenvoudig gezegd: aandacht schenken aan wat zich voordoet van moment tot moment zonder oordelen. Uit onderzoek blijkt dat mindfulness samenhangt met persoonlijk welbevinden en dat mindfulness te leren is. Mindfulness wordt steeds meer door therapeuten gebruikt ter bestrijding van bijvoorbeeld piekeren, depressie of burn-out.eHEALTH
Een nieuwe ontwikkeling in de zorg is de zogenaamde eHealth. eHealth staat voor elektronische gezondheid, ofwel zorg via internet. Face-to-face gesprekken zullen hierbij gecombineerd worden met online behandelmodules.(* Klik op de betreffende link voor meer informatie over de behandelvormen. )
AANMELDING
Aanmelden kan zowel telefonisch, via e-mail of ons contactformulier. Als u contact opneemt en uw gegevens achterlaat, nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op. Wij streven naar geen / een zo kort mogelijke wachtlijst, en zullen dan ook proberen het eerste gesprek zo snel mogelijk na aanmelding te laten plaatsvinden.
TARIEVEN EN VERGOEDINGEN
De zorg die wij bieden valt onder de Generalistische Basis GGZ en wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Vanaf 1 januari 2022 is voor bekostiging van de Geestelijke Gezondheidszorg het Zorgprestatiemodel ingevoerd. Elke sessie wordt apart gedeclareerd (per maand of per kwartaal). Het tarief per sessie is afhankelijk van de soort sessie (diagnostiek of behandeling) en de duur ervan. De kosten worden vergoed met een geldige verwijsbrief van de huisarts en als er sprake is van een psychisch probleem dat valt onder de verzekerde zorg (zoals PTSS, depressieve klachten, angstklachten).
Houd er wel rekening mee dat bij vergoeding door de zorgverzekering eerst het wettelijk eigen risico wordt aangesproken. Voor 2024 is dit 385 euro. Wanneer de behandeling over de jaargrens van 31 december heen gaat, wordt het eigen risico voor beide jaren aangesproken.
Meer informatie over het zorgprestatiemodel en eigen risico vind je hier .
Onze praktijk heeft contracten afgesloten met vrijwel alle zorgverzekeraars, wat betekent dat u niet zelf uw nota’s hoeft in te dienen. Voor 2024 zijn wij geen contract aangegaan met Zorg&Zekerheid. Hier vallen de labels Z&Z, AZVZ en ZEM onder. Dit betekent niet dat de zorg niet vergoed zal worden wanneer u hierbij aangesloten bent. Wanneer u zelf uw nota indient krijgt u hiervan een percentage terug, afhankelijk van uw polis. We raden aan hierover contact op te nemen met Zorg&Zekerheid. Voor de duidelijkheid: met alle overige verzekeraars hebben wij wel contracten. Het tarief voor niet-verzekerde zorg bedraagt 115 euro per gesprek van 45 minuten. Als de sessies zelf betaald worden, is geen verwijzing van de huisarts nodig.
Houd er wel rekening mee dat bij vergoeding door de zorgverzekering eerst het wettelijk eigen risico wordt aangesproken. Voor 2024 is dit 385 euro. Wanneer de behandeling over de jaargrens van 31 december heen gaat, wordt het eigen risico voor beide jaren aangesproken.
Meer informatie over het zorgprestatiemodel en eigen risico vind je hier .
Onze praktijk heeft contracten afgesloten met vrijwel alle zorgverzekeraars, wat betekent dat u niet zelf uw nota’s hoeft in te dienen. Voor 2024 zijn wij geen contract aangegaan met Zorg&Zekerheid. Hier vallen de labels Z&Z, AZVZ en ZEM onder. Dit betekent niet dat de zorg niet vergoed zal worden wanneer u hierbij aangesloten bent. Wanneer u zelf uw nota indient krijgt u hiervan een percentage terug, afhankelijk van uw polis. We raden aan hierover contact op te nemen met Zorg&Zekerheid. Voor de duidelijkheid: met alle overige verzekeraars hebben wij wel contracten. Het tarief voor niet-verzekerde zorg bedraagt 115 euro per gesprek van 45 minuten. Als de sessies zelf betaald worden, is geen verwijzing van de huisarts nodig.